COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI VITEAZUL”, TURDA


ERASMUS +

În anul 2018, Colegiul National ,,Mihai Viteazul’’ din Turda a devenit partener în proiectul european ERASMUS + ”FILMING TOGETHER TO BE CLOSER” (Filmando juntos para estar mas cerca), acțiunea KA2-parteneriate strategice în domeniul școlar cu numărul de referinţă 2018-1-ES01-KA229-050574, aprobat spre finanțare de către Comisia Europeană, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Proiectul a oferit oportunitatea stabilirii unui dialog la nivel inter-cultural cu alte patru țări: Spania (țara coordonatoare), Turcia, Lituania și Finlanda.


Activitățile s-au derulat pe durata a 2 ani (1 septembrie 2018-31 august 2020), cu extindere de încă 12 luni, până la 31 august 2021, din cauza situației pandemice la nivel global, subscriindu-se obiectivului Anului european al patrimoniului cultural de a încuraja descoperirea și aprecierea valorilor Europei și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Alte teme vizate în cadrul proiectului au fost abandonul școlar timpuriu, combaterea insuccesului școlar și îmbunătățirea calității educației.


Din grupul țintă au făcut parte elevi cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani și cadre didactice. Obiectivele proiectului au vizat: dezvoltarea abilităților transversale folosind metode inovatoare (antreprenoriat, multiculturalism, competențe digitale), promovarea cooperării între autoritățile locale/regionale și alte instituții (muzee, cinematografe, galerii de artă) cu scopul creșterii calității educației, dezvoltarea competențelor de comunicare într-o limbă străină atât a elevilor cât și a profesorilor, precum și dezvoltarea abilităților de folosire a mijloacelor audio-video în scopul creării unui film care să fie prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Filme Educative din Spania (MICE-Muestra Internacional de Cine Educativo).


Participarea la activităţile de formare a avut un impact pozitiv asupra tuturor participanților, cadrele didactice având şansa de a acumula noi cunoștințe, de a-și forma deprinderi noi în domeniul audio-vizualului, de a face schimb de experienţă cu profesori din alte state europene, de a cunoaște sisteme educaționale din Europa. De asemenea, dialogul cu membri ai comunității educaționale prezenți la diseminări a creat contextul pentru a pune bazele unor colaborări viitoare la nivel instituțional, elevii noștri având astfel oportunitatea de a interacționa cu elevi din comunitatea europeană.


La finalul proiectului adresăm mulţumiri tuturor profesorilor implicaţi în derularea activităţilor complexe de realizare a obiectivelor propuse, părinţilor care ne-au sprijinit permanent, membrilor comunităţii şi, bineînţeles, elevilor care, cu pasiune şi dăruire, au dat sens acestui proiect. Mulţumim reprezentanţilor Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj-Napoca atât pentru spaţiul pus la dispoziţie (Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative) cât și pentru training-ul oferit de specialiștii facultății care au făcut ca activităţile să aibă o înaltă ţinută.


De asemenea, adresăm mulțumiri Primăriei Municipiului Turda pentru implicare şi prezenţa la activităţi şi diseminări.


prof. Alexandra-Maria Zamfir

prof. dr. Dumitru Georgescu

Coordonator proiect: prof. Mioara Boboia



Membrii echipelor de proiecte europene de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda se alătură campaniei: „You can do it, teacher! We believe in you!” , campanie dedicată școlilor clujene, beneficiare ale Programului Erasmus+.


Deși contextul actual ne tine la distanță, activitățile proiectelor europene continuă cu același entuziasm prin mijloacele de comunicare oferite de platformele educaționale specifice!


Lucrând dedicat și empatic, am legat prietenii, am învățat împreună să folosim tehnologia în scopul învățării și să apreciem valorile europene!